Váltás mobil nézetre
Proms au

hirado.hu
Az idén 120. alkalommal megrendezésre kerülő zenei fesztivál koncertjeinek többségét a londoni Royal Albert Hallban tartják július 18. és szeptember 13. között.

Az idén 120. alkalommal megrendezésre kerülő zenei fesztivál koncertjeinek többségét a londoni Royal Albert Hallban tartják július 18. és szeptember 13. között.

A világ egyik legnagyobb komolyzenei rendezvénysorozata megemlékezik az első világháború kitörésének 100. évfordulójáról. Augusztus 4-én, amikor Nagy-Britannia hadüzenetet küldött Németországnak, különleges koncertet rendeznek War Horse Proms címmel. Michael Morpurgo 1982-ben az első világháborúról gyermekeknek írt, War Horse című regényét adaptálják különleges bábelőadássá zenei kísérettel. (A regényt Steven Spielberg vitte filmre 2011-ben Hadak útján címmel.)

Ezen a napon lesz John Tavener Requiem Fragments című művének premierje is, amelyet a Tallis Scholars kórusa ad elő.

Neil Tennant és Chris Lowe, a Petshop Boys popduó tagjai Alan Turing, a neves brit matematikus és számítógéptudós emlékére írták új művüket A Man from The Future címmel, amelyet szintén a Proms keretében mutatnak be.

Három operájának bemutatásával emlékeznek Richard Strauss születésének 150. évfordulójára. Nina Stemme svéd és Christine Goerke amerikai szoprán énekli a címszerepeket a Saloméban és az Elektrában, és felcsendülnek a Rózsalovag dallamai is.

A hangversenyekre meghívták a brit zenekarok mellett a Berlini Filharmonikusokat, a Budapesti Fesztiválzenekart, a Cseh Filharmonikusokat, a Gewandhaust, a West-Eastern Divan Orchestrát, a Clevelandi Zenekart. Először mutatkoznak be a fesztiválon görög, izlandi, lappföldi, kínai, dél-koreai, szingapúri, katari, és török együttesek.

A teljes cikkhez kérjük kattintson ide