Váltás mobil nézetre
1965582_859847454044370_3549809286509832597_o

A „zene mindenkié” nem üres szólam a Budapesti Fesztiválzenekar számára, hanem konkrét cél. A BFZ a koncerttermeken kívül is gyakran fellép, hogy a lehető legtöbben hallhassák élőben a világ egyik legjobb zenekarát, azok is, akiknek egyébként nem lenne lehetőségük ellátogatni a koncertekre.

Zenészeink az elmúlt napokban így jutottak el öt idősotthonba, ahol a lakók ajándékba kapták a muzsikát. A harmincadik évét betöltött világhírű zenekar a közönséggel való szorosabb és nyitottabb kapcsolatot szeretné még erősebben ápolni, ez pedig az idősek körében sikerült is.

Vonósnégyesünk tagjai – Lezsák Zsófia, Molnár Noémi, Gálfi Csaba és Dvorák Lajos – a lakók visszajelzései alapján komoly, életre szóló élményt nyújtottak az élő zene varázsával. Volt, aki összeszorult szívvel távozott, mert a kapott zene eszébe juttatta a régi, közös családi örömzenéléseket, mások „csodálatos izgalmakat” éltek át. Egy kérdés azonban minden otthonban elhangzott a muzsikusok felé: mikor jönnek legközelebb?

Az élmény zenészeinknek is fontos volt. Ahogy Dvorák Lajos, a projekt gazdája fogalmazott: „Egy ilyen koncert mindig családias és otthonos. Közvetlenül érezzük a szeretetet és a hálát, akár az emberek szavaiból, akár a tekintetükből. Ilyenkor pedig a felelősség is sokkal nagyobb.”

A Budapesti Fesztiválzenekar jövőre is folytatja közösségi projektjeit, melyek közül a templomi koncertek és a zsinagóga koncertek még most is zajlanak.