Váltás mobil nézetre
Gyermekoperák

Gyermekoperák

A Budapesti Fesztiválzenekar gyermekopera produkciói által nem csak megismerteti a gyerekekkel a zene szépségeit, de bevonva őket a muzsikálásba, a közös zenélés örömével is megajándékozza őket.

A BFZ évadkezdéséhez évek óta hozzátartozik egy-egy ifjúsági, illetve gyermekopera előadása. Benjamin Britten Noé bárkája és Hans Krása Brundibár című operáját az előző évadban Kurt Weill Bertolt Brecht szövegére írott iskolaoperája, az Aki igent mond (Der Jasager) követte. 2015 szeptemberében a Zeneakadémia gyönyörűen felújított kistermében, a kamaraopera-előadások céljaira kiválóan alkalmas Solti György Teremben ismét Britten-művet láthat a zenekar fiatal közönsége.

Britten több a fiatal korosztály zenei nevelését szolgáló művet is írt. A The Little Sweep (A kis kéményseprő) az ugyancsak a gyerekeknek írott Let’s Make an Opera (Játsszunk operát!) harmadik része. Az 1810-ben játszódó történetet a librettista Eric Crozier William Blake The Chimney Sweeper (A kéményseprő) című versének nyomán írta:

„Süvölvény koromban sírba szállt anyám,
És apám egy-kettő túladott fián,
Bár semmit sem tudtam, jajgatni alig –
Hát a kéményt kotrom, koromban nyakig.”
(Kormos István fordítása)

Derűs alaphangja ellenére Britten gyermekoperája együttérzéssel és sajnálattal mesél a mindössze nyolc esztendős Samről, akit a durva lelkű kéményseprő arra kényszerít, hogy a kandallóba felmászva tisztítsa meg a kéményt. Sam beszorul a kéménybe, a gyerekek azonban segítenek rajta, kiszabadítják, elrejtik és megszöktetik gonosz mesterétől. A kis kéményseprő történetét Dickens is több ízben megírta.

A darabot amatőrök és hivatásos énekesek adják elő tizenegyen, minimális létszámú hangszeres együttes kíséretével. Az előadásban a közönség is kap feladatot: a szerzőpáros négy egyszerű, könnyen megtanulható dalt szán a nézőtéren ülő gyerekeknek.

Kapcsolódó videók


A sorozat koncertjei

Nem találta, amit keres? Kérdése van egy koncerttel kapcsolatban?

Írjon nekünk a bfofound@bfz.hu címre vagy hívjon a +36 1 489 43 30 telefonszámon!