Váltás mobil nézetre
mozartmaraton-220x130

BEETHOVEN ÉS RICHARD STRAUSS A BUDAPESTI FESZTIVÁLZENEKAR PROGRAMJÁN MÁJUS 4-ÉN, 5–ÉN ÉS 6-ÁN A BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREMBEN

A szólista a világ egyik leghíresebb hegedűművésze, Pinchas Zukerman.

A karmester Fischer Iván.

LUDWIG VAN BEETHOVEN Coriolan-nyitánya a híres „Hősi” nyitányainak sorozatába tartozik. (Leonóra-, Coriolan-, Egmont-). Bár az 1807 elején íródott Coriolan-nyitány a zeneszerző barátja, Heinrich Joachim von Collin klasszicista tragédiájához készült, az antik téma leghíresebb feldolgozása természetesen a Beethoven által olyannyira csodált Shakespeare-től származik.

BEETHOVEN D-dúr hegedűversenye a legharmonikusabb, legderűsebb a sok hegedűverseny közül, s abban is egyedülálló a beethoveni életműben, hogy ez az egyetlen olyan hegedűre írt versenymű, amelyet a zeneszerző befejezetten hagyott az utókorra.

A darab szólistája, PINCHAS ZUKERMAN izraeli művész több mint negyven éve a nemzetközi zenei élet egyik meghatározó személyisége. Hegedűművészként, brácsaművészként, karmesterként, tanárként és kamarazenészként egyaránt az élvonalba tartozik. Több mint száz lemeze 21 Grammy-jelölést kapott, s természetesen fellépett a világ összes jelentős koncerttermében.

RICHARD STRAUSS a hétvégi koncertsorozat másik komponistája.

A rózsalovag című operája számára több keringőt is komponált. Ezeket szívesen adta elő zenekarával már az opera bemutatója előtt, a műből kiszakítva, a koncertpódiumokon. Így a III. felvonás alapján maga is összeállított egy táncsorozatot, amely „második keringősorozatként” vált ismertté.

A másik RICHARD STRAUSS mű, amely a május eleji koncertek egyik igazi különlegessége, az IMÍGYEN SZÓLA ZARATHUSTRA – szimfonikus költemény, amelyhez a zeneszerző Friedrich Nietzsche nagy hatású ateista főművét vette alapul. A Zarathustra valóságos történelmi személy, nagyjából Buddha kortársa, akinek csak a nevét vette kölcsön a híres 19-ik századi filozófus, hogy az európai szellemtörténet talán legradikálisabb lázadóját ruházza fel vele. Strauss Zarathustra partitúráját kora egyik legizgalmasabb zeneműveként tartják számon.