Váltás mobil nézetre
wolff

2012. ÁPRILIS 28. 19h45, Olasz Intézet

JEAN-FÉRY REBEL:

Az elemek – szvit

(A Káosz – Air [A Föld és a Víz] – Chaconne [A Tűz] – Ramage – Rossignolo – Sicilienne – Loure – Caprice –Tambourin)

GEORG PHILIPP TELEMANN:

Ino – dramatikus kantáta, TWV 20:41

GEORG PHILIPP TELEMANN:

C-dúr vízizene („Hamburgi apály és dagály”), TWV 55:C3

(I. Ouverture – II. Sarabande. Az alvó Thetisz – III. Bourrée. Az ébredező Thetisz – IV. Loure. A szerelmes Neptun – V. Gavotte. Játszadozó najádok – VI. Harlequinade. Tréfás tritonok – VII. A viharzó Aeolus – VIII. Menüett. Enyhe Zephyr – IX. Gigue. Apály és dagály – X. Canarie. Víg tengerészek)

Közreműködik:

CHRISTINE WOLFF (szoprán)

Barokk gesztika:

MARGIT LEGLER

Vezényel:

REINHARD GÖBEL

A Budapesti Fesztiválzenekar 2011-2012-es évadjának egyik kiemelkedő eseményeként októberben bemutatkozott a historikus hangszereken játszó barokk zenei együttes. Az Olasz Intézetben rendezett koncert karmestere Reinhard Göbel volt, aki 1973-ban alapította, majd 33 éven át vezette a világhírű régizenei együttest, az Ensemble Musica Antiqua Köln-t. Göbel a tavalyi első műsort a Bach család zenéjéből állította össze. A program egyetlen mű kivételével nem, vagy alig játszott darabokat tartalmazott, s nagyon tetszett a közönségnek.

Az idei szezon második barokk estjének kitalálója és karmestere ugyancsak Reinhard Göbel, aki ezúttal Jean-Féry Rebel szvitjét választotta az est címéül. Az “Elemek” a 17-ik századi francia hegedűművész és zeneszerző egyik legkülönlegesebb darabja. A barokk sorozat mostani programjában a másik csodálatos zeneszerző, a német komponisták koronázatlan királya, Georg Philipp Telemann, aki 83 évesen komponálta Ino című dramatikus kantátáját, s ugyancsak idős korában írta egyik legszebb művét, a C-dúr vízizenét, amelynek alaptémáját a hamburgi tengerélémény adta.

Az Olasz Intézetben rendezett esten fellép a híres német szopránénekes, Christina Wolff (a képen), valamint ahogy ősszel, most is jelen lesz egy a barokk gesztikával foglalkozó szakember, ezúttal Margit Legler.