Váltás mobil nézetre
Volodosz-220x130

FELIX MENDELSSOHN-BARTHOLDY I. (c-moll) szimfóniája, majd Johannes Brahms II. (B-dúr) zongoraversenye hangzik fel a BFZ következő nagyzenekari koncertjén. Az orosz származású szólista Arkagyij Volodosz, nemzetközi hírű zongoraművész, akinek bravúros játékát Horowitzéhoz hasonlítja a szakma. A karmester a Dél-Afrikában született Gérard Korsten ugyancsak végigjárta a világ nagy koncerttermeit. Most hetedszer vezényli a Fesztiválzenekart.

Az 1960-ban Dél-Afrikában született Gérard Korsten az amerikai Curtis Intézetben és a salzburgi Mozarteumban szerezte hegedűművészi diplomáját. Előbb Végh Sándor hívta meg a salzburgi Camerata Academica koncertmesterének, majd 1987-től 1996-ig az Európai Kamarazenekar élén töltötte be ezt a funkciót, miközben egyre több időt szentelt a karmesteri munkának is. Gyakran vezényli a salzburgi Mozarteum zenekarát, a brit Hallé Zenekart, a Stockholmi Kamarazenekart, a Nieuw Sinfonietta Amsterdamot és a Deutsche Kammerphilharmonie-t. Sikeres operakarmester: 1997–98-ban a Pretoriai Operaház vezető karmestere volt, 1999–2003 között a Cagliari Operaház zeneigazgatója. A közelmúltban fellépett többek között a bécsi Konzerthausban, a salzburgi Grosses Festspielhausban és az amszterdami Concertgebouwban, a Milánói Scalában pedig a Così fan tutte új produkcióját vezette. Hat nagysikerű korábbi bemutatkozás után Korsten hetedszer vezényli a Fesztiválzenekart.

ARKAGYIJ VOLODOSZ

1972-ben Leningrádban született, tanulmányait szülővárosában, Moszkvában, Párizsban és Madridban folytatta. Üstökösszerű páyája nem valamelyik nagy verseny megnyerésével indult: a Sony lemezcég egyik Franciaországban járó vezetőjének felhívták a figyelmét az ott tanuló orosz zongoristára. „Olyan tehetséggel, mint Volodosz, egyszer az életben találkozik az ember” – hangzott a vélemény, amit azonnal lemezszerződés követett. Az 1997-ben megjelent, zongoraátiratokat tartalmazó CD óriási siker lett (Gramophone-díj, Német Zenekritikusok Díja). A sikertörténet innen már töretlen volt. Szólókoncert a Carnegie Hallban (élő felvétele is besöpört minden lehetséges lemezdíjat), meghívás a nagy zenenekarokhoz és fesztiválokra. A kritikusok Horowitzéhoz hasonlítják Volodosz játékát: káprázatos technika, konvenciókat kerülő, de mindig a zenét szolgáló megoldások, különleges képesség a hallgató megigézésére. Volodosz először lép fel a Fesztiválzenekarral.

Mendelssohn és Brahms műveit Gérard Korsten vezényli február 17-én, 18-án és 19-én a Művészetek Palotájában.