Váltás mobil nézetre
hályogkovács

A hagyományos januári németországi turnéját megelőző utolsó budapesti koncertje után, vasárnap ünnepélyesen elköszönt a Budapesti Fesztiválzenekar a nyugalomba vonuló Körner Tamástól. Nádler István festményét ajándékozta a Fesztiválzenekar Alapítvány az igazgatónak. Körner Tamás búcsúképp bejelentette: alapítványt hozott létre 10 millió forint értékben.

A Budapesti Fesztiválzenekarért elnevezésű alapítványból évenként felváltva a legjobb zenekari művészt vagy a zenekari stáb kitűnően dolgozó munkatársát ismerhetik el, a díjat az évad utolsó koncertjén kell átadni.

A magyar kultúra napját koncerthallgatóként zárta Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, aki a búcsúztatáson Körner Tamást méltatva hangoztatta: ha a zene megfagyott építészet, a szinte megfoghatatlan kötőanyag, a hang mellett a BFZ “építményében” benne van a pénzügyi gondoskodás, a művészi kapcsolatok hálója. Ezek révén az együttesnek, amely a világ első tíz zenekarának egyike, olyan menedzserigazgatója volt, aki ugyanebbe a nemzetközi élvonalba tartozik szakterületén.

Bánffy Eszter régész a BFZ alapítói nevében azt hangsúlyozta, hogy Körner Tamást munkája során a kérlelhetetlen igényesség jellemezte, az igazgató a Budapesti Fesztiválzenekarnak nevezett páratlan kulturális sikernek a kulcsfigurájaként dolgozott.

Fischer Iván zeneigazgató, karmester is azt emelte ki, hogy Körner munkája nélkül elképzelhetetlen lett volna az elmúlt húsz év. Marschall Miklósnak, a Fesztiválzenekar Alapítvány elnökének két szó jut eszébe az igazgató két évtizedéről: szakszerűség és szenvedély. Ács Ákos klarinétművész megjegyezte, a hazai koncerteken és turnék estjein egyaránt elsőként hangzott föl Körner Tamás felismerhető és lelkesítő tapsa, amelyre a muzsikusok ezután is számítanak.

Az ünnepség végén az általa létrehozott alapítvány alapító okiratát Körner Tamás átnyújtotta az igazgatói poszton őt követő Stefan Englertnek.

MTI