Váltás mobil nézetre
Kurcsak Pittu_2

A Budapesti Fesztiválzenekar közösségi programja keretében az idősotthonok és a zsinagógák mellett három magyarországi templomba is ellátogatott, hogy ajándékba vigye a zenét a barokk rajongóinak, és azoknak, akik nehezen jutnak el a koncerttermekbe. A templomok mindannyiszor megteltek, így közel ezer emberhez jutott el Bach világa.

A környezet autentikus volt, az egyházi témájú zeneművek pedig korabeli hangszereken szólaltak meg, ami még teljesebbé tette az élményt. „A historikus előadásmód azért borzasztó nagy élmény, mert a korabeli hangszereknek köszönhetően elhárul egy akadály. Nem kell a hangzásban kompromisszumokat kötnünk, így pedig sokkal közelebb kerülünk a zeneszerző akaratához. Úgy szólal meg a zene, ahogy azt Bach elképzelhette” – ebben látja a koncertsorozat erejét Lesták Bedő Eszter koncertmester.

Emellett szintén fontos üzenet, hogy miután Bach zenéje betöltötte az evangélikus Deák téri templom tereit, a Bach-kantáták hazáját, a hedrehelyi református és a Bakáts téri katolikus közösség is befogadta.

A BFZ barokk zenei együttesének megalakulásával régi vágya és ambíciója teljesült a zenekarnak és vezetőjének. Fischer Iván kapcsolata a régizene historikus előadásmódjával nem új keletű. Nikolaus Harnoncourt növendékeként, majd asszisztenseként „első kézből” ismerte meg a „régizenélés” fortélyait.

A Budapesti Fesztiválzenekar jövőre is folytatja közösségi projektjeit, amely most a zsinagógakoncertekkel folytatódik.