Váltás mobil nézetre
figaroo-w

A „látszólag erőfeszítés nélküli spontaneitás csodájának” nevezi a The New York Times a Budapesti Fesztiválzenekar 2013-as, Lincoln Center-beli Figaró előadását.

A tekintélyes amerikai napilap kritikusa egy Mozart lemezfelvételt elemezve emeli ki a Fischer Iván által rendezett és vezényelt, szcenírozott operaelőadást példaként állítva más előadók elé. „Mr. Fischer az elmúlt 30 évben a világ egyik legelismertebb együttesévé tette azt a zenekart. Az ő Figarója egy hajlékony, sugárzó, légies és természetes darab volt” – írja Anthony Tommasini.

„A hangulat csodálatosan fesztelen volt. Az énekesek a muzsikusok között sétáltak, Mr. Fischer időről időre beült a vonósok közé és szemmel tartotta az eseményeket. Mivel a cél az azonnaliság volt, néha előfordult ugyan egy-egy bizonytalan belépés vagy zavarosabb momentum, de nem számított. Ez a különleges, vibráló Mozart előadás nem egy tömény és intenzív próbafolyamat nyomán jött létre, hanem a zenedarabban való évtizedes elmélyülés eredményeképpen…”- olvasható a The New York Times 2014. március 14-i kritikájában.

Nem ez az első alkalom, hogy a BFZ opera előadásáról szuperlatívuszokban beszélnek Amerikában: a Figaro házassága első helyre került azon a listán, amelyet a 2013-as év tíz legjobb New York-i komolyzenei eseményeiről állított össze egy másik mértékadó lap, a New York Magazine.

A The New York Times teljes cikke