Váltás mobil nézetre
SE-130x220

Beszélgetés Stefan Englerttel, a Budapesti Fesztiválzenekar ügyvezető igazgatójával

A Budapesti Fesztiválzenekarnál vezetőváltással kezdődött az év. A zenekarnál töltött húsz évi munkája után az együttes korábbi ügyvezetője, Körner Tamás nyugalomba vonult. Posztját Stefan Englert foglalta el, akit a Budapester Zeitung a kihívásokról és a jövőre vonatkozó stratégiákról kérdezett.

Mi késztette, hogy Magyarországra jöjjön?

Azt gondolom, pillanatnyilag a nemzetközi koncertéletben ez a lehető legizgalmasabb állás. A Budapesti Fesztiválzenekar nem egészen harminc év leforgása alatt a zenekarok ranglistájának egyik éllovasává nőtte ki magát. Hihetetlen lehetőségek rejlenek ebben az együttesben; személyisége pedig páratlan, ehhez foghatóval ebben a formában nem sok másik zenekar büszkélkedhet. Fischer Ivánnak sikerült egy összetéveszthetetlen hangzású együttest felnevelnie, amellyel különleges zenei intenzitású előadásokat hoz létre. Ez egészen különös értékké teszi az együttest. Számomra ez volt az egyik legfőbb kihívás, amiért elfogadtam a meghívást. Természetesen egy kicsit eltöprengtem, valóban ott akarom-e hagyni Németországot? De aztán némi töprengés után, és azután, hogy Fischer Ivánnal beszéltünk a perspektívákról és zenekar fejlődési lehetőségeiről, már nem is volt kérdés, hogy Magyarországra jövök. Ez egy olyan állás, amelyben az ember kiteljesedhet.

Az elmúlt esztendőben a főváros csökkentette a zenekar támogatásának összegét. Az idén pedig azt jelezte a városvezetés , hogy teljesen megszünteti a zenekar támogatását. Vajon mennyire kényes most a pénzügyi helyzetük?

Ez a zenekar mindig, minden helyzetben tudott álaszolni a kihívásokra. Az idén különleges helyzetben vagyunk, mert a város elképesztő pénzügyi nehézségekkel küzd. A vezetés szívesen adna nekünk pénzt, csak azt nem lehet látni, hogy megkapjuk-e ezt a pénzt, és ha igen, mikor. Természetesen megértjük a gondokat, de aggódunk a zenekarért. Másfelől viszont garanciát kaptunk a kormánytól, ami azt jelenti, hogy ebben az évben semmiképpen sem kell szubvenció nélkül gazdálkodnunk. Amennyiben a főváros nem tudja kifizetni a rá eső összeget, a kormány az idén helytáll érte.

Önök nyílt levélben reagáltak Budapest megtakarítási terveire. Milyen válasz érkezett a levelükre?

A reakció nagyon pozitív volt. A főváros nem vont el pénzt, mert támogatni szeretné a zenekart. A politika valamennyi döntéshozója pontosan tudja, milyen érték ez az együttes. Ez Magyarország és Budapest nemzetközi követe. Úgyhogy mindenki azon fáradozik, hogy továbbra is támogassa pénzügyileg a zenekart.

Önnek új, növekedési szakaszt kell elindítania a zenekar életében. Milyen stratégiát követ ebben?

A zenekar az elmúlt majdnem harminc esztendőben hihetetlen fejlődésen ment keresztül. A Fischer Iván és muzsikusai közötti együttműködés rendkívüli csillagórákat eredményezett. Amit Fischer Iván és zenekara megvalósít, az változatlanul modellszerű.

A zenekar pénzügyi alapját mindazonáltal egészében meg kell változtatnunk, nemzetközivé kell tennünk. A világ tíz legjobb zenekara között a mi költségvetésünk a legalacsonyabb. A jövőben javítanunk kell ezen a helyzeten. A finanszírozásnak különböző pilléreken kell nyugodnia: egyfelől fontosak az állami támogatások, már csak a Magyarországhoz kötődés miatt is. Másfelől azon vagyunk, hogy hazai és nemzetközi forrásokból felemeljük szponzortámogatásaink egészét. Nemzetközi támogatóinkat még erősebben megpróbáljuk a zenekarhoz kötni. A zenekarnak ma már van baráti köre New Yorkban és Londonban, akiktől már most is jelentős összegeket kapunk – mindenekelőtt külföldi tevékenységeink elősegítésére. Ugyanilyen körök létrehozását tervezzük Németországban és Ausztriában. Az első lépéseket már megtettük. A baráti köröket stratégiailag úgy szeretnénk fejleszteni, hogy általuk középtávon lehetőség nyíljon további magánforrások bevonására.

Fischer Iván a zeneszerző-maratonok és a gyermekkoncertek után most éjféli koncerteket is szervez. Vajon mi a vélja ezekkel?

Tevékenységünket főként Magyarországon bővítjük, és e bővítés célja az új, mindenekelőtt a fiatal közönségrétegek megnyerése. Ehhez még specifikusabb és közvetlenebb kommunikációt kell kialakítanunk a hallgatók egyes csoportjaival.

Az első éjféli koncerthez például egy saját Facebook-profilt hoztunk létre, amelynek meglehetősen nagy a látogatottsága. De természetesen idősebb közönségünket sem szabad elhanyagolnunk. Mi olyan zenekar akarunk lenni, amely mindenkihez szól.

Stefan Englert 1999-ben, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztivál zenekari akadémiájának vezetőjeként kezdte pályáját. E zenekari akadémia keretében válogatott, fiatal muzsikusok dolgoznak együtt egy-egy tekintélyes karmester irányításával egy adott hangversenyprogramon, amelyet aztán elő is adnak. 2007-ben Magyarország volt a fesztivál súlyponti országa. Ekkor ismerkedett meg Stefan Englert Erdődy Orsolyával is, akit most helyetteseként magával vitt a Budapesti Fesztiválzenekarhoz. Fischer Iván, a BFZ alapítója és zeneigazgatója ugyanakkor vendégkarmesterként dolgozott Schleswig-Holsteinban. Ám mielőtt Stefan Englert útja Magyarországra vezetett volna, 2009-től az egyik vezető német zenekar, a Bambergi Szimfonikusok menedzsereként dolgozott. December 15-e óta családjával Budapesten él. Mint elmondta, nagyon jól érzik magukat itt és szorgosan tanulnak magyarul. Amit Stefan Englert különösen nagyra becsül, az kollégái jó szándéka és szívélyessége.

Budapester Zeitung, Anne Vester