Váltás mobil nézetre
fischerivan

Tapsviharral és két ráadás darab előadásával zárult a Fischer Iván vezényelte Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András zongoraművész szerdai fellépése a washingtoni Kennedy Centerben. A Magyar Távirati Iroda jelentése.

“Jó volt látni, hogy a helyi zenekar számos tagja eljött a koncertünkre, és persze a közönséggel való találkozás is megható volt két év távollét után” – mondta csütörtökön az MTI-nek nyilatkozva Fischer Iván, aki sokáig a Washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető vendégkarmestere, majd 2008-tól 2 évig zeneigazgatója volt.

“Fischer Iván visszatért a városba… az itteni közönségnek minden oka megvolt rá, hogy hiányolja” – írta csütörtökön a The Washington Post internetes kiadásában Charles T. Downey. A zenekritikus az előadást “nagyszerűnek”, Schiff András Bartók-interpretációját “mesterinek”, a zenekart pedig “olyan egységesnek, felvillanyozottnak és ragyogónak” nevezte, amilyet szerinte ritkán lehet hallani. A magyar zeneművészek Bartók Béla parasztdalait és II. zongoraversenyét, valamint Franz Schubert IX. szimfóniáját adták elő, majd a ráadásban szintén e két komponista egy-egy darabját.

“Ezt a műsort Budapesten is el fogjuk játszani november 3-án, 4-én és 6-án. Nagyon szeretem Bartókot Schuberttel párosítani. Mind a két szerzőt mélyen lírainak tartom, és mindketten zseniálisan bánnak a ritmussal és általában az idővel” – hangsúlyozta a távirati irodának adott nyilatkozatában Fischer Iván.

A nagyzenekari hangversenyt megelőzően a magyar muzsikusok a washingtoni kongresszusi könyvtárban kamarazenei tudásukból adtak ízelítőt. A keddi előadáson – noha az az amerikai törvényhozás kulturális intézményének Liszt-bicentenáriumi sorozatának része volt – szintén a 130 éve született Bartók szerzeményei csendültek fel a Coolidge Auditóriumban. A zongorát ezúttal Jandó Jenő szólaltatta meg.

“A koncertterem nagyon sok emléket idéz. El is mondtam a közönségnek, hogy milyen örömet jelent nekünk ugyanarra a színpadra fellépni, mint ahol Bartók Béla koncertezett Szigeti Józseffel 1940-ben. Éppen ezért döntöttem úgy, hogy ezen a legendás helyen a fesztiválzenekar kamaracsoportjai Bartók műveiből összeállított koncertet adjanak, mégpedig olyat, amely megvilágítja Bartók zeneszerzői, pedagógusi és tudományos munkáját is. Nagy öröm volt látnom, mennyire szeretik Washingtonban Bartók zenéjét” – nyilatkozott a repertoár összeállításáról Fischer Iván.

“A washingtoni kongresszus könyvtára fantasztikus hely, például ritka, értékes kéziratokat őriznek itt. A mi koncertünk alatt az előcsarnokban kiállították Liszt Ferenc több kéziratát. Fantasztikus hangszergyűjteményük is van. A fesztiválzenekar zenészei most ezeken játszhattak, egyebek között három Stradivari-hegedűn, egy Stradivari-csellón és egy Guarneri-hegedűn, amely korábban Fritz Kreisler hangszere volt” – tette hozzá a karmester.

A kamarahangversenyt megelőzően Dán Károly New York-i főkonzul a kongresszus hangszertermében egyórás előadást tartott Bartók életéről. Az előadás után Szapáry György magyar nagykövet a rezidenciáján díszvacsorát adott a karmester és zenekara tiszteletére.

A fesztiválzenekar és Schiff András szombaton a New York-i Carnegie Hallban lép fel a Kennedy Centerben bemutatott Bartók- és Schubert-művekkel. Az előadást élő webcastban közvetíti az amerikai NPR közszolgálati rádió.

“Az elmúlt két év New Yorkban nagyon fontos mérföldkő volt a fesztiválzenekar életében. Egyrészt a tavalyi Beethoven-szimfóniasorozat, másrészt a nyári Don Giovanni-előadások annyira sikeresek voltak, hogy több évre lekötöttek velünk különböző produkciókat. A hangversenyek mellett a legérdekesebb az lesz, hogy valószínűleg kétévenként közös operaelőadásokat tartunk a budapesti Művészetek Palotája és a New York-i Lincoln Center szervezésében” – mondta el New York-i terveiről Fischer Iván.