Váltás mobil nézetre
A Fesztiválzenekar a gyerekekért

Az 1990-es évek elejétől zajló kakaókoncertek mintájára ezekben a hetekben Benjamin Britten Noé bárkája című operáját mutatja be zártkörű gyermekelőadásokon a Fesztiválzenekar. Az interaktív zenehallgatással lehet legjobban megszerettetni a gyerekekkel a muzsikát, ez a lényege Fischer Iván gondolatmenetének.

A Philipp György által rendezett és vezényelt produkció ezúttal Budapesten és a Dunakanyarban, Szentendrén és Vácott vonta be a játékba ifjú közönségét. Britten operája a „Budapesti Fesztiválzenekar a gyermekekért” elnevezésű program keretében került bemutatásra a tavalyi Mahler Ünnepen, s azóta egy sor iskolába ellátogatott a játékosan beavató előadás.
A Bárka Színházban rendezett előadás előtt hatalmas volt a zsibongás, de miután a gyerekek elfoglalták helyüket, már izgatottan várták a kezdést. A rendező-karmester Philipp György jól ért a gyerekek nyelvén. Még a darab kezdete előtt magához ragadta a mikrofont, hogy megtanítsa a közönségnek, hogyan vehetnek részt aktívan az előadásban. A mű ugyanis több olyan himnuszt tartalmaz, amelyek az angolszász kultúr körben széles körben ismertek, így az opera eredeti közönségének lehetősége volt éneklésükkel is bekapcsolódni a darab megszólaltatásába. Itt az előadás elején mindenki kapott kottát, és a karmester vezetésével el is próbáltuk az énekeket, ahogyan az özönvizet okozó vihart megjelenítő hangeffektusokat is. Már elsőre is szép, tiszta gyerekhang csendült fel, bár ebben az előadás szereplői is segítettek egy kicsit. Philipp György könnyedén kezelte a gyerekek nem mindig teljesen építő jellegű hozzáállását is, humorosan intette meg azokat, akik nem figyelnek. Végül a csettintgetésbe-tapsba az éneklésnél még zavartan egymásra tekintgető kamaszok is bekapcsolódtak.

olvasson tovább: http://mixonline.hu/Cikk.aspx?id=80251