Váltás mobil nézetre
bfz_rehersal_20120327_17

A Budapesti Fesztiválzenekar elkötelezett híve annak, hogy ápolja és fejlessze a kiváló fiatal zenészek karrierjét, ezért az Európai Unió Ifjúsági Zenekarával együttműködve elindítottunk egy ösztöndíjprogramot.

Ez az izgalmas, új kezdeményezés lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevő fiatal zenészek felbecsülhetetlen szakmai tapasztalatot szerezzenek a világ egyik legjobb zenekarától. A programnak köszönhetően már karrierjük elején olyan impulzusok és élmények érik őket, ami csak egy professzionális zenekari közegben lehetséges.

A Budapesti Fesztiválzenekar azért egyedülálló hely egy alapos és minőségi tréningre, mert a zenekar nagyon nagy hangsúlyt fektet a részletekre, magas színvonalon és kamarazenészi igényességgel játszik. Programunk célja, hogy segítse a fiatal muzsikusokat azon az úton, amely a tanulóévek után elvezeti őket a professzionális zenekari pályáig.

Az Európai Unió Ifjúsági Zenekara egyesíti Európa legtehetségesebb fiatal zenészeit, emellett pedig komoly hírnevet szerzett zenei és oktatási téren is. A zenekarba komoly felvételi van: minden évben több mint 4000, 14 éves és 24 év közötti fiatal zenész jelentkezik a rendelkezésre álló 140 hely egyikére. Azok, akik már végeztek, Európa és a világ számos pontján muzsikálnak különböző zenekarokban.

A Projekt részletei

A Budapesti Fesztiválzenekar ösztöndíjprogramja a zenekar 2014/2015-ös szezonjával indult el, de már korábban is jelentős érdeklődést váltott ki a zenei oktatási intézményekben Európa-szerte.

A programban három kiváló fiatal muzsikus (Cillian Ó Ceallacháin – harsona, Andrei Mihailescu – nagybőgő , Nina Ashton – fagott) vesz részt, akiket személyesen Fischer Iván választott ki abból a listából, melyen az Európai Unió Ifjúsági Zenekara szerint a legígéretesebb tehetségek nevei szerepeltek. A kiválasztottak együtt dolgozhatnak a Budapesti Fesztivál Zenekarral Fischer Iván irányítása alatt. A projektet a Budapesti Fesztiválzenekar Német Baráti Köre is támogatja, amely két ösztöndíj költségeit átvállalta.

Az ösztöndíjasok egy év alatt hozzávetőlegesen tíz-tizenkét hetet töltenek majd el zenészeinkkel, ez idő alatt részt vehetnek nagyzenekari projektekben, kamaraprodukciókban és oktatási programokban is. A fiatalok szakmai továbbképzésében a zenekar egyes muzsikusai mentorként segítenek, amely intenzív és életre szóló élmény lesz számukra.

A program szilárd alapot biztosít ezeknek a szerencsés fiatal zenészeknek ahhoz, hogy diákokból profi muzsikusokká válhassanak, és hogy egy komoly versenyhelyzetben jelentősen növelhessék elhelyezkedési esélyeiket.