Váltás mobil nézetre

Párizstól Varsóig tartó őszi európai turnéján 2012. szeptember 29-én és 30-án Brugge-ben lépett fel a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A belgiumi állomáson záróakkordként az együttes Fischer Iván zeneigazgató szerzői programjában, a Tsuchigumo című opera ősbemutatóján működött közre.

A Budapesti Fesztiválzenekar muzsikusai mellett a nemzetközi mezőnyből válogatott énekesek és táncosok mutatták be az új magyar operát, amely hatalmas sikert aratott – közölte vasárnap este az MTI-vel Váradi Júlia, a BFZ kommunikációs menedzsere.

A Tsuchigumo eredetileg a japán no színház közismert darabja, hőse egy misztikus, pókszerű teremtmény. Operájához a hagyományos no előadás szövegét adaptálta Fischer Iván, hat nyelvű librettót formálva az anyagból.

A szerzői hangversenyen az opera mellett további kilenc kompozíció hangzott el. Köztük a Német-Jiddish kantáta, amelyet már számos más országban, például Svájcban is megszólaltattak. Ezt az alkotást sajnos a magyar közönség nem hallhatja, mivel előadását Fischer Iván Magyarországon nem engedélyezi.

A BFZ október 1-jén, a zene világnapja estéjén a franciaországi Grenoble-ban lépett fel. Szólistájuk Lendvay József hegedűművész volt.