Váltás mobil nézetre
A Budapesti Fesztiválzenekar a Festival Hallban

Steve Reich művei keretezik a Budapesti Fesztiválzenekar ütőseinek augusztus 10-i koncertjét a Sziget fesztiválon. "Ebben a felállásban még nem játszottunk együtt, tehát bemutatkozó hangversenynek is tekinthetjük a fellépésünket a Fidelio Színpadon" - mondta el az MTI-nek Herboly László, a formáció vezetője.

Fábry Boglárkával, Halmschlager Györggyel és Szente Gáspárral már többször is pódiumra léptek, de a fiatal Maros Ádámot most hívták meg először mint a Sziget-közönség korosztályához tartozó, rendkívül tehetséges, innovatív és jó humorérzékű kollégát.

A műsor is a fiatal korosztályhoz szól, a Reich- és Cage-alkotások mellett megszólaló darabok – Ernst Toch Geographical Fugue-ja, William J. Schinstine Rock Trapje és David Punto The Chairje – a könnyedebb, nyárias és vidám hangvételt képviselik, olyan kompozíciók ezek, amelyeket bárki és bármikor meghallgathat a barátaival – mutatott rá Herboly László.

Hozzátette: feladatuk volt az is, hogy a lehető legkevesebb hangszerrel oldják meg a koncertet, így az is érdekes lesz, milyen instrumentumokkal játszanak és önmagukat miként használják hangszerként. A humor nemcsak zeneileg, hanem verbálisan is megjelenik az esten, a három játékos darabban meg tudják és akarják mutatni, hogyan fedezhető fel a ritmus a mindennapokban.

Herboly László úgy véli, hogy az ütős produkciók nemcsak érdekesek és színesek, de az utóbbi két-három évtizedben sokat fejlődtek. A nekik szánt irodalom nagyon gazdaggá vált a távoli országokból származó, korábban csak a népzenében ismert hangszerek révén. Ezek nemcsak a pop, rock és dzsessz műfajra hatottak, hanem a klasszikus kortárs zenére is, erőteljesen inspirálták a zeneszerzőket.

Steve Reich Music for Pieces of Wood című műve nyitja a koncertet, másodikként John Cage Story From Living Roomból című darabja hangzik el végül Reich Clapping Musicja zárja a programot. A Reich-művek megszólaltatása a Budapesti Fesztiválzenekar friss törekvéseit, a még szélesebb közönség megnyerésére irányuló terveit jelzi.

Forrás: http://prae.hu/prae/news.php?aid=16371&cat=2