Váltás mobil nézetre
Herboly_Laszlo_2

Brahms ciklus, bécsi klasszikusok, német zeneirodalom. Barokk előadások és a kortárs zene legjobbjai. Kamara hangversenyek, nagyzenekari koncertek és zenei maraton. Karácsonyi Titokkoncert és Varázsfuvola - a nagysikerű harmincadik évfordulós szezon után újabb zenei csemegékkel teli évadot hirdet 2014/2015-ben a Budapesti Fesztiválzenekar

A szezon a MÜPÁ-val közösen rendezett Európai Hidak elnevezésű fesztivállal nyit, ami idén Németországra, a német kultúrára fókuszál. Az évad kereteit a Brahms szimfóniák adják: a német zeneszerző-óriás két-két szimfóniáját ősszel és tavasszal vezényli majd Fischer Iván.

Zenei ínyencségeket kínál a tél is: Messiaen nagyszabású, csaknem másfél órás Turangalila szimfóniája a szerelemről és halálról elmélkedik a nagyzenekar, a szólózongora és az ondes martenot nevű különleges hangszer segítségével. A másik különleges zenei esemény a BFZ decemberi kínálatában a karácsonyi Titokkoncert, melynek közönsége mindkét este zsákbamacskát vesz a műsort illetően: rábízza magát az előadást szerkesztő és vezénylő Fischer Iván ízlésére. A koncert még nem okozott csalódást a hallgatóságnak…

A 2015-ös év két, sokakat megmozgató programmal nyit majd: az egyik a szokásos maraton – ezúttal Sztravinszkíj műveiből -, melynek egyetlen napba sűrített előadássorozata minden évben tízezreket vonz a Művészetek Palotájába, a másik Mozart Varázsfuvolájának előadása.

Ez utóbbit különösen nagy várakozás előzi meg, hisz a Fischer Iván rendezte és vezényelte szcenírozott koncerteknek világszerte csodájára járnak. A Figaro házassága annak idején első helyre került azon a listán, amelyet a 2013-as év tíz legjobb New York-i komolyzenei eseményéről állított össze a mértékadó New York Magazine, legutóbb, pár héttel ezelőtt pedig a szintén tekintélyes The New York Times írt róla szuperlatívuszokban.

A fő helyszíneink itthon változatlanul az állandó stratégia partner Művészetek Palotája valamint a kontinens egyik legkáprázatosabb hangversenyterme, a Zeneakadémia, külföldön pedig a megszokott elegáns koncerttermek szerte a világban. A londoni, párizsi, New York-i, San Francisco-i, stb. hangversenytermek mellett a Fesztiválzenekar a Föld távolabbi pontjain, Uruguay-ban, Brazíliában, Argentínában, és – most első alkalommal – Abu Dhabiban is turnézik majd.

Természetesen folytatódnak a koncerttermeken túli tevékenységek is: az ovisok Kakaókoncertjei, a Hangszerkóstolók, a próbalátogatások, a középiskolásoknak szóló Lásd, amit hallasz! videópályázat, a BFZ bekopog! című országjáró oktatási program és a Midnight Music frenetikus sikerű éjszakai koncertsorozata a Millenárison. A hagyományos gyermekopera idén Kurt Weil és Bertold Brecht Der Jasager című műve lesz, amelyet a bemutató után több iskolában is előadnak majd a Budapesti Énekes Iskola növendékei és a Fesztiválzenekar muzsikusai.

Újdonság az ebben a szezonban az European Union Youth Orchestra-val együttműködésben induló nemzetközi gyakornoki rendszer, mely hat kiemelkedően tehetséges fiatal zenész számára teszi lehetővé, hogy tíz-tizenkét hetet a Fesztiválzenekarral töltsön, részt vegyen a BFZ életében, koncertjein és nemzetközi hírű muzsikusainak mesterkurzusain.

A BFZ 2014-2015-ös koncertprogramja április 4-től elérhető a honlapon (BFZ.hu), a bérletek április 10-től vásárolhatók. A zenekar öt nagybérletet, egy diákbérletet és most először, a régi kakaóbérlet mellett, családi bérletet is kínál. Bízunk benne, hogy a gazdag kínálatban mindenki megtalálja a kedvére valót.

 

„Valóban szárnyal a Budapesti Fesztiválzenekar nemzetközi hírneve, sikere, de nekünk továbbra is a hazai közönséggel való kapcsolattartás a legfontosabb. Arra vagyok talán a legbüszkébb, ami 30 év alatt a zenekar és közönsége között kialakult. Ennyi mosolygó arcot és csillogó szemet sehol máshol nem látok Budapesten. Ez lett Magyarország legvonzóbb klubja, itt lehet hasonlóan gondolkodó, igényes, kulturált barátokkal találkozni. Tudom, mivel tartozom a BFZ bérletvásárlóinak, igyekezni fogok a jövő szezonban is sok felemelő, szép zenei élményt szerezni Önöknek. Maradjanak velünk, hívják barátaikat is.”

Szívélyes üdvözlettel

Fischer Iván

FOTÓK