Váltás mobil nézetre
Bazsinka_Jozsef

A Fesztiválzenekar a csúcson van - ezzel magyarázta a következő évi koncertprogram szlogenjét, „A BFZ szárnyal”-t Fischer Iván zeneigazgató az újságíróknak

Fischer Iván az Andrássy úti lakásszínházában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy bár a BFZ a szó szoros értelmében is szárnyal, vagyis igen sokat turnézik a következő szezonban is, a legfontosabb számára mégis a hazai közönség, Budapest a bázisa, itt adja a legtöbb koncertet. A zenekar koncertkínálata a következő szezonban is igen gazdag. Az évad kiemelkedő produkciójaként Mozart Varázsfuvolájának bemutatóját nevezte meg.

Stefan Englert, a BFZ igazgatója adatokkal is alátámasztotta Fischer Iván szavait: a következő évadban több mint 70 koncertet adnak a fővárosban, elsősorban a Művészetek Palotájában és a Liszt Ferenc Zeneakadémián. A zenekar igazgatója az anyagi hátteret illetően elmondta, hogy az állam (EMMI) az eddigiekhez hasonlóan a következő szezonban is jelentős összeggel támogatja a BFZ működését, és a főváros – nehéz anyagi helyzete ellenére – ugyancsak fenntartotta az előző évi támogatást. De természetesen a működéshez jelentős mértékben járulnak hozzá a szponzor cégek és a támogatói klubok, akiknek szintén köszönettel tartozik a Fesztiválzenekar.

Újságírói kérdésre Stefan Englert beszámolt arról is, hogy tárgyalások folynak a Mezzo tévécsatorna és a BFZ között a stratégiai partnerségről. A népszerű komolyzenei csatornának jelenleg két ilyen partnere van, a világhírű amszterdami Concertgebouw zenekara és a Londoni Szimfonikus Zenekar. A terv az, hogy a BFZ első stratégiai partnerként csatlakozzon hozzájuk.

Mivel a csatorna azt tervezi, hogy Ázsiába sugárzott programjaihoz is itt, Európában gyártaná a tartalmat, ez hatalmas lehetőség lenne a Fesztiválzenekar számára.

Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese arról beszélt, hogy a zenekar szeretne minél többet megjelenni a koncerttermeken kívül, és elvinni a zenét az emberekhez, ezért a következő szezonban is különös hangsúlyt fektet az oktatási és közösségi programokra.

Ugyancsak kérdésre válaszolva, Fischer Iván elmondta: a nagy érdeklődésre tekintettel Vörös tehén című operáját ismét láthatja majd a hazai közönség: júniusban két alkalommal is előadják a Vígszínházban. A mű ezt követően Berlinben látható majd, ahol négy előadást is terveznek.