Váltás mobil nézetre
A Budapesti Fesztiválzenekar a Festival Hallban

A Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván azt szeretnék, hogy Magyarországon a zenekedvelő és a zenével kapcsolatban lévő tehetséges fiatalok még nagyobb kedvvel és tudással fordulhassanak a muzsikálás felé. E cél teljesítéséhez az államtól kapott támogatást is fölhasználva most olyan akcióba kezdenek Pécsett, a magyar kultúra egyik legfontosabb városában, amely során a zenekar szólistái mesterkurzusokra invitálják a pécsi zeneiskolásokat, valamint rövid és izgalmas kamarakoncertekre hívják a város lakóit néhány szokatlan közösségi helyszínen. Az új zenei nevelési projekt célja: még erősebbé tenni a zene és a zenélés iránti szeretetet!

A „BFZ bekopog és házhoz viszi a muzsikát” április 2-án ebéd után. Az akció estig tart és egyszerre több helyen zajlik.

A zenekar néhány kiváló művésze – Jóföldi Anett fuvolaművész, Dénes Roland üstdobművész, Bíró Ágnes hegedűművész, Kertész György csellóművész és Bereczky Dávid kürtművész – a Liszt Ferenc Zeneiskolában tart mesterkurzust a zenésznövendékeknek. Eközben az Agócsy László Zeneiskolában Szabó Levente hegedűművész és Ács Ákos klarinétművész az ottani zenész diákoknak tart továbbképzést.

A Szent Mór Alapfokú Művészetoktatási Intézmény- és Gimnáziumban Kádár István, hegedűművész és Szabó Péter csellóművész képzi a diákokat.

A Konzervatóriumban (Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola) is tartanak mesterkurzust. Ott Hrib Radu és Kostyál Péter hegedűművészek, Berecky Dávid és Jóföldi Anett mutatják meg a kicsit idősebb hallgatóknak, amit a klasszikus zené(lés-)ről tudni érdemes.

Pécsett nem váratlan, ha zenészek bukkannak fel az utcákon, vagy egy-egy kapualjban. Arról azonban eddig nem hallottunk, hogy mini koncertet adtak volna egy világhírű zenekar muzsikusai például a terhes gondozóban, vagy a postán, esetleg az idősek otthonában. Nos, ezen a különleges délutánon ez is megtörténik.

A Gál Tamási Mária, Csoma Ágnes és Dvorák Lajos alkotta trió 13.00 órától kamarakoncertet ad a Pécsi Tudomány Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, majd a Baptista Szeretetszolgálat Szeretetotthonában a Malomvölgyben, végül pedig a Nagyposta épületében.  A mini hangversenyen a Budapesti Fesztiválzenekar művészeiből álló kamaraegyüttes Beethoven: Szerenád című művét adja elő.

A zenétől színes délután ugyancsak zenés esttel ér véget.

18.30-tól a Kodály Központban az esti koncert karmestere, Takács Nagy Gábor, azokról a hangszerekről beszél majd, amelyek főszerepet játszanak a Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén este 19.30-kor.

A Kodály Központ hangversenytermében a következő műsor hangzik el:

Grieg Holberg Szvitje, Haydn B-dúr Sinfonia concertante-ja hegedűre, gordonkára, oboára, fagottra és zenekarra, Liszt Angelus! (Ima az őrangyalhoz) c. műve és Haydn C-dúr szimfóniája.

Közreműködik: Eckhardt Violetta – hegedű, Szabó Péter – gordonka, Victor Aviat – oboa, Andrea Bressan – fagott, vezényel: Takács-Nagy Gábor.

Információ:

Váradi Júlia

pr tanácsadó

pr@bfz.hu

+3620/9611612

 

Erdődy Orsolya

igazgató helyettes

orsolya.erdody@bfz.hu

+3630/2977271